Teine Itaalia

Pàriselu. Ei mingit pàikeselist Toskaanat ja maagilist Veneetsiat.

Pastina for anyone?

&emdash; november 22, 2012

Andrei Hvostovi “Sillamàe passioon” inspireeris mind sòna vòtma Itaalia kòògi teemal. Aga ma arvan, et te ei leia seda retsepti mitte yhestki Itaalia kokaraamatust, mistòttu ilmselt kvalifitseerub vabalt Teiseks Itaaliaks.

Yhesònaga, kes on “Sillamàe passiooni” lugenud, meenutab siinkohal seika, kus vàike Andrei nàgi Itaalia filmi, mille tegevuskàik nàgi ette, et keegi itaalia poiss ei saanud supi sisse toorest muna ning oli aru saada, et taoline syndmuste kulg polnud kaugeltki mitte helge.  Andrei jàllegi oli hàmmeldunud, kuidas taoline ròlgus nagu toores muna supi sees vajalik saab olla.

Vot mina arvan jàrgmist. See toore munaga (konkreetsel juhul ilma munata) supp, mis Andrei nàhtud filmis figureeris, on Itaalia lastetoidu klassika ehk pastina. Kòik mu tuttavad teavad seda rooga ja rààgivad, kui hea asi oli pastina ja kuidas nende lapsepòlve lemmiktoit oli pastina ja yleyldsegi lapsepòlv ilma pastinata pole ikka yks òige lapsepòlv. Mina emana pean ka pastina’t hea sònaga meeles, sest see on yks vàheseid asju, mille valmistamine vòtab 10 minutit aega ja mille Nummik hea meelega àra sòòb. Kusjuures. Khm khm. Pàris maitsev on.

Vaja làheb:
.. peotàis titele sobivas suuruses pastat (stelline, grattini vòi muu taoline)
.. 2 klaasi vett (soovi korral vòib puljongit kasutada)
.. 1 muna
.. 1 tykk formaggino’t vòi selle puudumisel ca 1-2 spl sulatatud juustu
.. maitsestamiseks natuke soola ja soovi korral parmesani juustu

Valmistamine:
1. Panna vàhese soolaga maitsestatud vesi keema, kui keema tòuseb, siis pasta sisse.
2. Pasta keeb umbes 8-10 min. Seda aega kasutada muna lahtikloppimiseks ning titele selgitamiseks, et praeahju ja sahtlitesse ei ronita. (Kust inimene selle peale tuleb, et vòiks sahtlisse ronida?)
3. Kui pasta on valmis, lisada klopitud muna ja segada kuni muna on kyps.
4. Lisada formaggino ja segada làbi.
Nii lihtne oligi!


11 responses to “Pastina for anyone?

  1. Ingrid ütles:

    Meie kandis on pastina natuke teistsugune:

    NB! Retsept toimib ainult siis, kui seda on täide viidud suure armastuse ja hoolega. Keeda khm khm makaron (capelli d’angelo spezzati nt) parajaks, ning vala koos keeduleemega (osa sellest – nii et jääks supiks), poolita 6-8 kirsstomatit ja pigista nende sisu “suppi”, puista peale veel parmesani justu ja nämm nämm. Suurepärane!

  2. Tk ütles:

    Ehk siis klassikaline niitnuudlid munaga, mida mina oma kauges ja vägagi Eestis veedetud lapsepõlves tihtipeale sõin ja armastasin. Ammu enne seda kui Nõukogude Eestis midagi Itaalia köögist kuuldudki oldi. 🙂

    • katu ütles:

      Mòelda jah, Andrei Hvostov ise nii erudeeritud inimene, aga niitnuudlitest munaga ei tea. Uskumatu! Vbl see oli mingi lààne vàrk, mida Sillamàel ei harrastatud?

  3. Manjana ütles:

    mina tean ka toitu makaronid munaga. nõuka ajal oli see üks odavamaid söögivõimalusi, kuigi mu mälu järgi kasutati tavalisi sarvekesi.

  4. notsu ütles:

    aint et kas neid makarone munaga mitte ei praetud?

    • katu ütles:

      Vot mina siin ka mòtlesin, et lapsepòlv on kaugele seljataha jàànud ja vbl tàpselt ei màleta, aga mina sòin munaga makarone tavaliselt siis, kui eelmise pàeva makaronid yles soojendati ja neile muna peale lòòdi.

  5. Oudekki ütles:

    Tjaa, mina jälle just õpetasin inimesi Sierra Leone wild-wild east teemandilinnas spaghetti aglio e olio tegema… Alguses nad väitsid, et neil ei ole midagi peale spaghetti ja me võime neid niisama saada, ja siis osutus, et õli ja küüslauku ikka oli. Kusjuures, väga hästi tegid ja ma loodan, et nad teevad endale ka 🙂

    Tegelikult on Itaalia toidud nii lihtsad ja lihtsate koostisosadega, et ma ei saa aru, miks neid igal pool ei tehta 😀

    • katu ütles:

      Mina saan aru. Itaalia toitude point on selles, et tooraine on vàrske ja kvaliteetne. No nàiteks Eesti poes pakutavast poola tomatist ja làti makaronist gurmeed ei tekita ju. Mozarellast me ei rààgigi ja kui ma juba kaagutama hakkasin, siis millal ja kustkohast saab Eestis vàrsket vasikaliha?

      • nodsu ütles:

        Eesti poes müüakse itaalia makaroni ka.

        Vasikaliha olen ise turu pealt ostnud, aga ma muidugi ei saa pead anda, kui äsja ta just tapetud oli.

      • katu ütles:

        Eks seda annab silmade ja nina abil kindlaks teha. Aga muidu millise turu pealt sa seda ostad? Pàriselt oleks ka huvitav teada. Muide, muide. Suvel otsisin Eestis itaalia pastina-makarone ja vahi nalja – ei olegi! Stellined, grattini, grattoni, sorpresini… ei midagi!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: